Hoofdinhoud

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, is een behandeling die moet worden uitgevoerd als er in het wortelkanaal (of in het kaakbot rondom de wortelpunt van een tand of kies) een ontsteking is of een ontsteking dreigt te ontstaan. Tanden en kiezen bestaan uit een gedeelte dat boven het tandvlees uitsteekt, de kroon, en een gedeelte dat onder het tandvlees zit, de wortel(s). Tanden hebben normaal gesproken één wortel, kiezen kunnen er meerdere hebben. In elke wortel zit een kanaal, het wortelkanaal, met daarin bloedvaten en zenuwvezels.

 

 

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Wanneer je last hebt van hevige, kloppende pijn of chronische kiespijn, dan kan dit wijzen op een wortelkanaalontsteking. Een röntgenfoto bij de tandarts geeft meestal direct uitsluitsel. Wanneer blijkt dat het zenuwweefsel in het wortelkanaal ontstoken is, is een zenuwbehandeling onvermijdelijk.

Plan een adviesgesprek in

 

Wat is ontstoken zenuwweefsel?

Normaal gesproken ontstaat een ontsteking van een wortelkanaal door een invasie van bacteriën uit de mondholte. De bacteriën dringen door tot in het wortelkanaal door tandbederf (cariës) of ten gevolge van een lekkende vulling. Ook kan een ontsteking ontstaan door een harde klap op een tand, bijvoorbeeld door een valpartij. Een ontsteking hoeft niet altijd direct klachten te geven. Vaak is hevige gevoeligheid bij het drinken van warme of koude dranken een eerste signaal. Als de ontsteking onbehandeld blijft, kan deze zich in een later stadium uitbreiden naar het kaakbot rond de wortelpunt van de tand of kies. De zenuw is dan afgestorven. Aanraken van of dichtbijten op de kies is dan pijnlijk.

 

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Een ontstoken wortelkanaal, voor zover die nog niet afgestorven is, moet verwijderd worden. De tandarts boort eerst een gaatje in de tand of kies om toegang te krijgen tot het wortelkanaal. De wortelkanalen moeten met kleine vijltjes schoongemaakt worden, precies tot het einde van de wortel. Om deze lengte goed te kunnen bepalen, is het nodig om één of meerdere röntgenfoto´s te maken van de wortel(s). Tijdens de behandeling moeten de wortelkanalen schoongespoeld worden. Om er zeker van te zijn dat dit zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd, gebruiken de tandartsen van TAND150 een operatiemicroscoop. Als alle kanalen schoon zijn, moeten de kanalen worden gevuld met een soort staafjes. Deze zorgen ervoor, dat bacteriën niet meer door de wortels kunnen dringen. Ten slotte zal de tand of kies gevuld worden. Soms is de tand of kies door het tandbederf, maar ook door de behandeling, zodanig verzwakt, dat er een kroon gemaakt moet worden i.p.v. een vulling. Op die manier kan de tand of kies nog lang mee.

Maak een afspraak

 

 

Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling van een tand duurt ongeveer een half uur. Bij een kies – die meer wortelkanalen heeft – duurt de behandeling ongeveer een uur.

 

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Met verdoving is de behandeling meestal niet pijnlijk en prima te doen. Een zenuwbehandeling kan soms wel napijn geven. Dit is normaal. Over het algemeen kan dit een aantal dagen duren. Met een gewone pijnstiller, een paracetamol, is dit goed te onderdrukken. Houdt de pijn langer aan, neem dan contact met ons op.

 

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling kost tussen de € 300 en € 500.

 

Wordt een wortelkanaalbehandeling vergoed door de zorgverzekeraar?

Indien je jonger bent dan 18 jaar, wordt een wortelkanaalbehandeling volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan kunnen de behandelkosten van een wortelkanaalbehandeling (deels) vergoed worden vanuit de aanvullende tandartsverzekering. Afhankelijk van de verzekeraar, krijg je een bepaald percentage van de behandeling vergoed tot een bepaald maximumbedrag.