Hoofdinhoud

Naar de mondhygiënist

De zorg voor je tandvlees wordt binnen onze praktijk verricht door gespecialiseerde mondhygiënistes. Het tandvlees vormt het fundament van uw gebit. Zonder gezond tandvlees is het onmogelijk een gezond gebit te houden. Zorgen voor je tandvlees en preventie van tandvleesproblemen vormt dan ook een belangrijk onderdeel in onze praktijk. De mondhygiënist heeft een specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en zijn gespecialiseerd in ontstoken tandvlees en kaakbot. De mondhygiënist behandelt mond- en tandvleesproblemen en helpt nieuwe te voorkomen. De titel mondhygiënist is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist.

Wanneer is naar de mondhygiënist gaan nodig?

Naar de mondhygiënist gaan is onder andere nodig (verstandig) als je tandvlees bloedt bij het poetsen, als je tandvlees rood en gezwollen is en niet meer strak om de tanden of kiezen sluit en als je tandvlees zich terugtrekt. Maar het is ook aan te raden om naar de mondhygiënist te gaan als je(regelmatig) last hebt van gaatjes, als er tandsteen of aanslag op je gebit ontstaat en als je last hebt van een vieze smaak of slechte adem. Je tandarts zal je in zulke en mogelijk andere gevallen aanraden naar de mondhygiënist te gaan.

 

Waarom is behandeling door de mondhygiënist belangrijk?

Het weghalen van tandplak op de plekken waar u met de tandenborstel niet kunt komen (tandhalzen van tanden en kiezen onder het tandvlees) is van groot belang voor een schoon gebit en een gezonde mond. Want wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, leidt dit tot tandsteen en kunnen de bacteriën tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis) en ook gaatjes (cariës) veroorzaken.Een ontsteking van het tandvlees kan zich beperken tot het tandvlees (zgn. gingivitis), maar kan zich ook uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen (zgn. parodontitis).

 

Om een goed overzicht te krijgen over de locatie, de mate en de uitgebreidheid van de ontsteking zal de mondhygiëniste dit nauwkeurig in kaart moeten gaan brengen door middel van een meting. Om te kijken welke factoren er bij u ten grondslag liggen aan de tandvleesontsteking, zal er uitgebreid gekeken worden naar alle factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn. Denk hierbij o.a. aan algemene gezondheid, medicijngebruik, erfelijkheid, roken en de mate van mondhygiëne. Met deze gegevens bepaalt de mondhygiëniste het voorstel voor de behandeling en de volgorde waarin die zal worden uitgevoerd.


Wat kost naar de mondhygiënist gaan?

De kosten van een behandeling door de mondhygiënist zijn o.a. afhankelijk van je gebitssituatie, de complexiteit van het onderzoek, de duur van gebitsreinigingen en de frequentie en duur van de noodzakelijke nazorg. Informeer naar de voor jou te verwachten kosten bij je mondhygiënist van TAND150. 

Formulier afspraak maken