Hoofdinhoud

Wat is een vulling?

Een vulling is het materiaal (bijvoorbeeld composiet) dat de tandarts gebruikt om gaatjes in een tand of kies (na het verwijderen van cariës) weer op te vullen. Ook kan het aanbrengen van vulmateriaal klachten over gevoeligheid bij warmte, kou, zoet of zuur verminderen. Je tandarts kan de tandhals dan afdekken met een vulling. Je tand of kies kan ook gevuld worden als je kies afbreekt. Tot slot moet een bestaande vulling soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt ervoor dat je weer goed kunt kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten.

 

Hoe verloopt de behandeling?

Als het nodig is, dan verdooft de tandarts je eerst. Daarna boort hij het tandbederf of de oude vulling weg. Als de kies helemaal schoon en droog is, wordt de kies geëtst om het weefsel ruw te maken zodat het beter hecht. Dan wordt er een speciale laag ‘lijm’ gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.

 

 

Wat kost een vulling?

De kosten voor een vulling kunnen verschillen vanwege o.a. het materiaal dat gekozen wordt en de grootte van de vulling. Wij vertellen je graag welke kosten we in jouw geval verwachten. Informatie over de tarieven van verrichtingen (delen van de behandeling) die bij een vulling kunnen horen, vind je hier.

 

Wordt een vulling vergoed?

Een vulling zit voor volwassenen niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten kan komen uit de aanvullende tandartsverzekering, indien je deze hebt afgesloten.

Bij kinderen wordt een vulling vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

 

Formulier afspraak maken